ROVA combineert voorlichting en spel in grondstoffenbingo

Afgelopen week organiseerde ROVA voor inwoners van Oost Gelre de allereerste grondstoffenbingo. Dit bingospel is speciaal door ROVA ontwikkeld in het kader van Terugwinnaars. Bij deze bingo streep je geen cijfers weg, maar producten die horen bij de grondstoffen pmd, gft, papier en karton, glas en textiel. Tijdens het bingospel krijgen deelnemers voorlichting over afvalscheiding en maken tegelijkertijd kans op leuke prijzen.

ROVA combineert voorlichting en spel in grondstoffenbingo
De grondstoffenbingo van ROVA

Een voorlichter van ROVA geeft uitleg over het scheiden van afval en grondstoffen

Voorafgaand aan het spel heette wethouder Bart Porskamp alle deelnemers van harte welkom. Hij legde uit waarom het belangrijk is dat we afval goed scheiden. Als afval goed wordt gescheiden is het namelijk weer grondstof voor nieuwe producten. En dat is ook waarom de gemeente voor de aanpak #Terugwinnaars heeft gekozen: "Goed scheiden van afval is belangrijk. Maar we zagen helaas de vervuiling in de grondstoffen pmd, gft en textiel toenemen. En dat is jammer, want dan kun je grondstoffen niet hergebruiken. Het niet goed scheiden gebeurt niet altijd moedwillig. Soms weten mensen gewoon niet in welke container iets precies hoort. Door goede voorlichting stijgt de kwaliteit van de ingezamelde grondstoffen."

Tijdens de bingo werden er 3 rondes gespeeld

De eerste ronde ging om een eerste volle kolom, de tweede ronde om een volle kolom pmd, en bij de laatste ronde moest de hele kaart vol. Tussen de rondes door konden de deelnemers vragen stellen over het scheiden van afval en grondstoffen. Daardoor was de avond niet alleen leuk maar ook leerzaam. "Het was een gezellige avond en ik heb ook nieuwe inzichten verkregen, ondanks dat ik al heel bewust mijn afval scheid", aldus een van de deelnemers. 

Wethouder Porskamp deed zelf ook mee aan de bingo

"In deze tijd is fysieke voorlichting erg lastig. Maar bij dit digitale bingospel leer je op een leuke en speelse wijze in welke container iets thuishoort. Ik feliciteer de drie winnaars van harte met hun behaalde prijs! En ik zie zeker toekomst voor deze manier van bingospelen. Bijvoorbeeld voor schoolklassen of de KBO. Op deze manier hebben ze een gezellige middag, waarbij ze ook nog iets opsteken."