Aanleg Zonnepark Bovenveld is afgerond

Begin december 2020 hebben ROVA en installateur ProfiNRG een document ondertekend waarmee verklaard werd dat Zonnepark Bovenveld 100% op capaciteit is en alles naar behoren werkt. Een mooie mijlpaal waarmee ROVA een significante stap zet in het verder verduurzamen van de bedrijfsvoering.

Aanleg Zonnepark Bovenveld is afgerond
Drone-beeld van zonnepark Bovenveld

Roger Beuting, algemeen directeur ROVA, vertelt: “Ik ben erg trots op deze mijlpaal. Met de aanleg en ingebruikname van Zonnepark Bovenveld geven we een hele concrete invulling aan ons strategische doel om onze bedrijfsvoering verder te verduurzamen. Het contrast tussen de oude en nieuwe situatie op locatie is ook symbolisch te noemen: van lineaire stortplaats naar een duurzaam zonnepark dat genoeg groene energie opwekt om ruim 1.850 huishoudens jaarlijks van stroom te voorzien”

Roger Beuting en Cees van de Werken tijdens de opening van het zonnepark

Over het zonnepark

In Rheezerveen, vlakbij het ROVA milieubrengstation Bovenveld, zijn ruim 17.000 zonnepanelen geplaatst die gezamenlijk zo’n 6 megawatt elektriciteit opleveren.

Sinds deze zomer was installateur ProfiNRG druk met de aanleg van het zonnepark. Eerst hebben zij de onderbouwconstructie gereed gemaakt. Vervolgens zijn de zonnepanelen geïnstalleerd. Een mooie en uitdagende klus volgens Cees van de Werken, directeur bij ProfiNRG. Hij vertelt: “Omdat de panelen boven op een oude stortplaats liggen, moesten we een nieuwe verankeringsconstructie bedenken. We gebruiken nu een metalen voet die is voorzien van vier pinnen die – net als bij wortels – schuin de grond in gaan. Zo staan de panelen stevig en blijft het afdekfolie dat over het gestorte vuil ligt in tact, omdat we niet diep de grond in hoeven.”

De panelen die op het grasland staan zijn op een hoge constructie geplaatst, zodat er ruimte onder blijft voor schapen om het gras te grazen. In dit gezamenlijke artikel vertellen ROVA, ProfiNRG en Sparkling Projects meer over dit bijzondere project.

Feiten op een rijtje:

  • Aanleg zonnepark: juli 2020 tot en met november 2020
  • Totaal aantal geïnstalleerde zonnepanelen: 17.194 stuks
  • Totaal geïnstalleerd vermogen: 6.963,57 kWp
  • Verwachte stroomopwekking 1e jaar: 5.827.812 kWh
  • Voldoende stroomopwekking om jaarlijks 1.850 huishouden te voorzien van elektriciteit

Focus op duurzaamheid

ROVA heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Eén van de strategische bedrijfsdoelstellingen gericht op het verder verduurzamen van onze bedrijfsvoering. Hier werken we hard aan: we rijden zoveel mogelijk elektrisch, we gebruiken waar dat mogelijk is elektrisch gereedschap en we wekken waar mogelijk onze eigen energie op. Met de bouw en ingebruikname van Zonnepark Bovenveld hebben we een volgende – significante – stap gezet.

Nog meer zonne-energie

Naast zonnepark Bovenveld neemt ROVA samen met diverse andere bedrijven ook al deel aan het zonnepark Hessenport in Zwolle. Ook zijn diverse ROVA-panden voorzien van zonnepanelen.